Tuesday, December 30, 2008

kenduri Kawin..jalan2 Melaka.. tayar pancit

Sabtu aritu aku sekeluarga dengan mak dan abah aku memenuhi undangan kawin kawan baik aku si ann. Sebenonyer aku ni lama dah tak contact ann...yer la sejak aku kenalkan bekas balak dia (hehehehe) ngan kawan opis aku..yang mana terus diorang leh berkenan dan kawin... ann pun dingin ngan aku...mungkin ade salah aku yg mengusik hati dia...aku mohon ampun sangat2. Apepun harini 27hb Disember 2008 hari bersejarah bagi aku...dan aku tak sanggup kalau tak pegi kenduri kawin dia...( aku selalu doakan dai dapat jodoh yang lebih baik)..syukur..
Aku bertolak dari Puchong jam 10.30...macam biasda kalau dah janji ngan abah aku takleh lambat..abah aku mmg punctual.... anak2 aku siapkan awal2...pagi tu sempat lagi aku goreng bihun buat alas perut sekeluarga..takut tunggu nasik kenduri lapar sangat lak. Perjalanan lancar pagi ni walaupun kereta agak banyak....diorang ni tak reti cuti ke ehh.... hehehhe hubby selalu tanyer gitu... orang KL mana nak dok umah...
Masuk je highway menghala seremban jalan dah start jem... mak bising kata tu la ajak kuar awal tanak...takpe mak..biar lambat asal selamat..hehheehe. Dalam2 jem tu sempat lagik singgah isi T&G then beli buah limau... pasal mak dah tegur sedapnyer buah limau kecik tu...tak sampai ati tak belikan... anak yg baik gitu.
Sampai tol air keroh sekitar jam 1...2km nak sampai tol jalan dah jem....mmg la menguji kesabaran. Apepun aku sampai di Taman Air Molek sekitar jam 1.30. Sampai jerk dah kene sound ngan ayah ngan ibu ann.... ko ni tak penah sampai sini...ni dah anak 3 dah... mmg aku akui sejak abis belajo..kawin aku lum pernah jenguk ibu ayah ann.... rasa bersalah lak aku..insyaallah lepas ni kami luangkan lebih masa yer..... aku peluk ibu ann..mmg aku rindu ngan dia...berubah betul mereka... lepas makan aku nampak ida (team netball PPD) aku terjah dia.... sama2 kami masuk bilik pengantin nak jumpe ann. Entah nape hati aku jadik sayu bila nengok ann berpakaian pengantin... sebak sangat. Nyaris2 nangis tapi si ida dah sound aku " ko jangan buat cerita sedih ni auntie, aku pakai maskara nih" ann pun sama cakap jangan nangis nanti habis make-up dia... aku peluk dia erat2, entah nape aku rasa rindu no ngan dia dan sebenarnya aku tak puas jumpa dia....dalam aku tahan2 tu jatuh juga mutiara jernih kat pipi aku.. ngape yer aku sedih no.. mungkin aku dan ann ade banyak kenangan suka duka bersama... apepun lepas tengok suami ann... aku bersyukur dia mendapat suami yg baik... moga bahagia ann..cecepat buat baby.
Aku bertolak balik dalam kul 3 lebih. G solat dulu kat masjid dekat umah ann. Anak2 dah buat hal..masing2 penat kot. Abah ajak jalan ikut alor gajah...tamoh masuk highway dulu, katanyer kalau berkesempatan nak lawat sorang rakan abah aku kat sana. Tapi kawan tu pulak takde kat umah. Sempat la aku beli rak rotan, belacan dan buah tangan sikit.
ODW balik sampai area Nilai, camana tah ade batu tengah jalan, hubby tak sempat elak terus langgar batu atas jalan tu. Aku nengok macam batu-bata...agaknyer ade lori yg cicirkan kot. Si ain gatal mulut "Abah nih..nanti pancit tayar kete kita" woish..nenek dah marah...kang masin mulut ain kang. Tak lama lepas tu ade satu kete cina lalu sebelah sambil tunjuk arah tayar...ah sudah...mesti pancit nih... Herm..kompom pancit... maka hubby kene la keje lebih tuko tayar spare. Mujur ade peronda lebuhraya yg tolong. Demi keselamatan sumer kami ke bandar Nilai utk carik kedai tayar dan ganti tayar baru memandangkan tayar yg pancit tu dah pecah, tak leh pakai... syukur sumer selamat. Terbang jugak la RM290 ganti tayar... takpe la asalkan sumer selamat... mujur tak jadik ape2..time kasih la kat kete cina yg prihatin tuh.... sampai umah kul 7.30...penat giler..mlm mmg tido lena... gambo2 esok la aku upload ehh... tak bawak lak camera aku arini....

3 comments:

jesnita_ns said...

oo mak ngan abah ada ke ain..klau aku ada mesti bleh singgah umah aku kn..bkn selalu mak abah tu dpt jln-jln

MKBS Resources Sdn. Bhd said...

tau takpe... aku siap cakap apai takde mak g jalan2 langkawi..heheheh

Mmg kalu ko ade aku nak gak singgah. Bukan senang aku nak sampai melaka nih. Weh...tahun depan kita takleh jalan2 jauh la ekk kalau nak wat gathering...pasal shireen bersalin then kak ema ngandung gak tau.. due bulan 9... aku tunggu kau la pai...2 tahun lagik..tapi kalu ko dah tak sabo nak ngandung ko jalan la dulu...aku ok je..hahahaha

Hazlina said...

sedih aku baca tulisan ko ni dak anie.. yelah kenangan ko dgn dak ann pasti byk..

tp yg x tahan pesanan cecepat buat baby tuh..